Kонференцијa „Заједно у борби против насиља над женама“

Данас, 25.11.2022. године директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту Маја Миљковић и самостална саветница за истраживачке послове Александра Раичевић присуствовале су конференцији „Заједно у борби против насиља над женама“ у организацији Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине.

Конференција је одржана у Скупштини АП Војводине поводом кампање „16 дана активизма против насиља над женама.“

Овом приликом директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту имала је излагање на тему „Родно засновано насиље – узорци и последице“, при чему је истакла да је веома значајно говорити о кључном узроку насиља у породици, а то је родна условљеност насиља која је у рукама свих нас.

„Културолошки концепт државе Србије је и даље изразито патријархалан. Без обзира на низ добрих традиција које патријархалност подразумева и наше друштво негује, она и широко отвара врата неједнакости и злоупотреби носилаца моћи које представља корен насиља у породици. Нажалост, претходне године евидентирано је 8369 пријава за насиље у породици. Жртва у 75% пријављених случајева је одрасла жена. У протеклих 5 година имамо постепено повећање броја пријављених случајева насиља у породици, а у односу на 2017. годину када је почела примена Закона о спречавању насиља у породици, број пријава је порастао за 21 % (у односу на закључне податке 2021. године)“ – изјавила је директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту Маја Миљковић.

Најновије вести

Имате неко питање?

Можете нас контактирати уколико имате било какво питање, недоумицу или можда предлог.

Serbian ЋИР English ENG